"Μαύρο & Κόκκινο"

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό

Πορεία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.
Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

1_1446

Δύο χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. βρέθηκαν ενώπιον δύο δρόμων. Μετά την πτώχευση των ιδιοκτητών του εργοστασίου, δύο προοπτικές διανοίγονταν. Μία πρώτη, η νοσηρή επιλογή της ακινησίας και της εθελόδουλης απάθειας και μία δεύτερη, ο δύσβατος μα καρποφόρος δρόμος του αγώνα. Πρόκειται για το πάγιο ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία : «υπάρχει άλλος δρόμος»; Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ., εμποτισμένοι από την ανάγκη για αξιοπρέπεια και πάθος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, συγκρότησαν μια δυναμική απάντηση. Κατέλαβαν το εργοστάσιο λειτουργώντας το στη βάση της εξισωτικής διάχυσης της πολιτικής (άμεση δημοκρατία) και οικονομικής εξουσίας(ισότητα απολαβών). Κατέστη έμπρακτα φανερό, ότι η αυτοδιαχείριση δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια, αντλημένη από θεωρητικά βιβλία, αποκομμένη απ’την κοινωνική πραγματικότητα. Αντίθετα αποτελεί μία οραματική πρακτική, η οποία έχει διττή αναφορά. Αφενός, συνιστά μια μορφή αυτοάμυνας απέναντι στην ληστρική τακτική των καρπωτών του παραγόμενου απ’τα εργατικά χέρια πλούτου, του κεφαλαίου δηλαδή. Αφετέρου, αποτελεί μία κατά το δυνατόν ενσάρκωση των προταγμάτων για ισότητα και αλληλεγγύη στη βάση της παραγωγής αλλά και στην κοινωνία εν γένει.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. όρισε ένα νέο ποιοτικό πλαίσιο πάλης που ξεπερνάει τα όρια του παραδοσιακού συνδικαλισμού, διεκδικώντας την απόδοση του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου στους εργάτες του. Σε ένα κοινωνικό καθεστώς γενικευμένης μιζέριας, το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση και στη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε αλλά και σήμερα. Έθεσε και συνεχίζει να θέτει de facto ζήτημα ιδιοκτησίας των παραγωγικών μέσων. Οι πολιτικές της διαμεσολάβησης είτε έμειναν αμέτοχες, είτε απλά υποσχέθηκαν την λύση για την υπόθεση της ΒΙΟ.ΜΕ. Ο κοινωνικός αγώνας όμως, με ξεκάθαρο πλαίσιο αυτοδιαχείρισης της παραγωγής και με ένα ηρωικό σωματείο που δεν κάνει πίσω, έπραξε. Η λύση δόθηκε από τους αποφασισμένους εργάτες και τους σταθερούς αλληλέγγυους. Τα χαρακτηριστικά που τέθηκαν στο ίδιο το ξεδίπλωμα αυτής της λύσης δείχνουν την θετική προοπτική του. Η άρνηση ενσωμάτωσης σε κομματικούς και κρατικούς σχεδιασμούς είναι που έδωσε στο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ πανκοινωνική προοπτική και ανιδιοτελή υποστήριξη. Ο δύσκολος δρόμος που επιλέχθηκε μπορεί να είχε εμπόδια όμως ο στόχος που έθεσε ξεπερνούσε το οποιοδήποτε ευχολόγιο, τον οποιοδήποτε συμβιβασμό.

Τίποτε δεν έχει τελειώσει, η ΒΙΟ.ΜΕ έχει ακόμη πολλούς κινδύνους να αντιμετωπίσει, είτε από τα παλιά της αφεντικά είτε από τις παγίδες που μπορεί να τεθούν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί την νομιμοποίηση της ΒΙΟ.ΜΕ. όμως αρνείται την διατάραξη του συστήματος ιδιοκτησίας στα απαξιωμένα μέσα παραγωγής. Η ποιότητα που αναδεικνύει ο αγώνας της ΒΙΟ.ΜΕ. διεκδικεί την δικαίωση του όχι μέσα σε φωτογραφικές διατάξεις εν είδει «ρουσφετιού» αλλά μέσα από την αναβάθμιση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υποστήριξης πόσο μάλλον μέσα από την διεύρυνση του παραδείγματος και σε άλλα παραγωγικά μέσα. Η υπόθεση της σύγκρουσης με τους γραφειοκράτες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που βγαίνουν ενισχυμένοι από τη συνεργασία νυν και πρώην κυβερνητικών συνδικαλιστών, δεν αποτελεί καπρίτσιο αλλά ελάχιστη προϋπόθεση επιτυχίας ενός δυναμικού εργατικού αγώνα. Η σύνδεση των αγωνιστικών σωματείων βάσης με άξονες την άμεση δημοκρατία, την ταξική συγκρότηση, την αυτοδιαχείριση και την αυτοδιεύθυνση θα πρέπει να αποτελεί έναν στόχο ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε πείσμα των επιμέρους εξουσιών και της κυβέρνησης. Της όποιας κυβέρνησης.

Πορεία Αλληλεγγύης για τα 2 χρόνια της ΒΙΟ.ΜΕ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/2 17.30 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό
«Μαύρο & Κόκκινο»
mauro-kokkino@hotmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on Φεβρουαρίου 13, 2015 by in Ανακοινώσεις,Εργατικά and tagged .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: