"Μαύρο & Κόκκινο"

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό

Εκδήλωση για το Μεταναστευτικό | Πέμπτη 28.05 19.00 πλατεία Ροτόντας

Εκδήλωση-συζήτηση με προσκεκλημένη τη συνέλευση no lager Θεσ/νικης : Μεταναστευτικές εισροές, οι νέες συνθήκες, προκλήσεις και ζητήματα που εγκαινιάζονται από τους νέους διαχειριστές της εξουσίας. Η απάντηση του κινήματος και η συνέχιση του αγώνα.

f6046deac85bcebca963f8e4f1e1c38e

αναρχική συλλογικότητα «Άνω Θρώσκω»/ Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσ/νικης/ συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»/ αναρχική ομάδα Θεσ/νικης «Πυρανθός»

Η τοποθέτησή μας για την εκδήλωση :

Η Μετανάστευση Στην Μεσόγειο

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του πλανήτη. Όσον αφορά τις ανθρώπινες κοινωνίες, από την αυγή της ιστορίας τους, οι άνθρωποι μετακινούνταν από μέρος σε μέρος(ακόμα και από ήπειρο σε ήπειρο) ως απόρροια είτε του νομαδικού τρόπου ζωής είτε της αναζήτησης περιοχών καταλληλότερων για μόνιμη εγκατάσταση. Ακραίες καιρικές συνθήκες, πόλεμοι ή κατακτητές οδηγούσαν πολύ συχνότερα από όσο φανταζόμαστε στον ουσιαστικά αναγκαστικό ξεριζωμό των ανθρώπων από τους γενέθλιους τόπους τους. Στην σημερινή εποχή οι λόγοι της μετανάστευσης, κατάστασης που απευχόμαστε, παραμένουν οι ίδιοι με την προσθήκη των συνόρων των εθνών-κρατών που λειτουργούν ως χαρακιές στον πλανητικό σώμα καθώς και με τους συνοριοφύλακες, λιμενομπάτσους και τα στρατιωτικά φυλάκια που τα προστατεύουν.
Η άνιση οικονομική ανάπτυξη της κάθε χώρας αλλά και ηπείρου συνολικά, η ληστρική εκμετάλλευση σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη από τις »δημοκρατικές» και »διαφωτισμένες» ευρωπαικές ελίτ και οι πόλεμοι που αυτές δημιουργούν ή καθοδηγούν έχει ως αποτέλεσμα οι πληθυσμοί που μεταναστεύουν κατά κύματα να προέρχονται κυρίως από τις αφρικανικές ή ασιατικές χώρες. Κομβικό σημείο του περάσματος αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη ασφαλώς αποτελεί, για μία ακόμη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, η Μεσόγειος.
Τόπος καταγωγής η Συρία, η Ερυθραία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Μπαγκλαντές κα. Τόπος προορισμού οι βόρειες Ευρωπαικές χώρες. Τόπος δολοφονίας το Φαρμακονήσι, η Λαμπεντούζα κα. Σαν επιστέγασμα οι προκλητικές κραυγές ανθρωπισμού από ΜΜΕ, η οδύνη ευαίσθητων προοδευτικών πολιτικών και οι γελοίες εκκλήσεις του Πάπα για προσευχές στην μνήμη των θυμάτων. Η Δύση που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξαθλίωση των λαών Αφρικής και Ασίας, που κλείνει τα μάτια στην σύγχρονη δουλεία τύπου Μανωλάδας, που μαντρώνει όσους περισσεύουν στα κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας σοκάρεται από τις εκατόμβες των θυμάτων στα θαλάσσια σύνορά της.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 500.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν την Μεσόγειο και όπως εκτιμά κυνικά αρκετές χιλιάδες θα πνιγούν.Το 2014 ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν στην Ευρώπη φτάνει τους 170.000 ενώ 3000 άνθρωποι χάθηκαν στα κύματα. Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τους κυβερνητικούς μπααθικούς γκάνγκστερ, με τις »αντιπολιτευόμενες» ισλαμιστικές συμμορίες, τους Αμερικάνικους βομβαρδισμούς και τις δυτικές εισβολές αποτελούν φυσικούς αυτουργούς των τεράστιων μεταναστευτικών εισροών προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών τα καθίκια που υπογράφουν τις κάθε λογής αντιμεταναστευτικές πολιτικές.
Μέσα σε μία τρομακτική οικονομική κρίση με αποτέλεσμα την λιτότητα,την φτώχεια, τις αυτοκτονίες από το οικονομικό αδιέξοδο τον Οκτώβρη του 2014 η ΕΕ αποφάσισε ότι μπορεί να σπαταλάει 2,9 εκατ. Ευρώ μηνιαίως για την επιχείρηση »Τρίτων», μία ακόμη επιχείρηση για την φύλαξη της Μεσογείου από τα στίφη των κολασμένων αυτής της γης.Ωστόσο τελικά αυτά ήταν λίγα καθώς τον Απρίλη αποφασίστηκε η ενίσχυση της εν λόγω επιχείρησης(συν την επιχείρηση »Ποσειδών») και τα σχετικά κονδύλια θα φτάσουν τα 9 εκατ. τον μήνα. Φυσικά οι λόγοι είναι ανθρωπιστικοί(κάτι σαν την ανθρωπιστική εξαγωγή της δημοκρατίας από τις ΗΠΑ ή την πάλαι πότε ανθρωπιστική πάντα εξαγωγή σοσιαλισμού από την ΕΣΣΔ).Και πώς οι Ευρωπαίοι φωστήρες θα μειώσουν τους πνιγμούς στην Μεσόγειο;Μα φυσικά καταστρέφοντας τα σκάφη πριν αυτά ξεκινήσουν.
Έτσι βλέπουμε να κορυφώνεται ένα δράμα με φόντο την Μεσόγειο τόσο στις ρημαγμένες Βορειαφρικάνικες και Μεσανατολίτικες ακτές, όσο στις απέναντι ακτές της Επαγγελίας που βρίθουν μπάτσων, φασιστοσυμμοριτών και φασιστοεπιτροπών(σαν την δικιά μας στην Τούμπα),στρατοπέδων συγκέντρωσης και ματωμένων φυτειών φράουλας. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες διωγμένοι de facto(πόλεμοι,πείνα) ή de jure(πολιτικοί πρόσφυγες) να προσπαθούν να περάσουν και εν τέλει να »κοκκινίζουν» τα νερά της Μεσογείου ενώ τα αρπακτικά των συνόδων της ΕΕ να σκαρφίζονται τρόπους για να τους »σώσουν».

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό
»Μαύρο-Κόκκινο»

Η εισήγηση των 3 γεφυρών :

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Στα πλαίσια της μισθωτής εργασίας που αποτελεί τη βάση του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος, οι βιομηχανικές καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης κατά καιρούς επέλεγαν την οργανωμένη εισαγωγή μεταναστών των πρώην αποικιών τους αλλά και μη, για την τροφοδότηση τους με φθηνό εργατικό δυναμικό. Οι πόλεμοι με την ευγενή χορηγία των όψιμων ανθρωπιστών, η οικονομική ένδεια λόγω της εκμετάλλευσης από τις πολυεθνικές και τους ντόπιους τυράννους, οι εμφύλιοι και η πολιτική και θρησκευτική καταπίεση επιπρόσθετα στην στρατηγική των δυτικών χωρών, δημιούργησαν τις μεγάλες μεταναστευτικές εισροές και τις τραγωδίες που τις συνοδεύουν. Από την απαρχή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος στην πρώιμη μορφή του, η χρήση υποτιμημένης εργατικής δύναμης αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς συντελεστές πλουτισμού των καπιταλιστών. Έτσι το εξαθλιωμένο και υποτιμημένο εργατικό δυναμικό, προερχόμενο από την Αφρική και την Ασία, αποτελεί «ευλογία» για τις ευρωπαϊκές ολιγαρχίες. Η παραμονή δε, στην παρανομία και στην οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια είναι άκρως βολική για τα ντόπια αφεντικά. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ποικίλοι τρόποι που περιλαμβάνουν λιμενόμπατσους, συρματοπλέγματα, φράγματα και νάρκες, σύγχρονα Νταχάου αλλά και τον εσμό αγανακτισμένων πολιτών, φασιστοεπιτροπών και νεοναζί συμμοριτών. Ασφαλώς σε καιρούς κρίσης το πλεονάζον εργατικό δυναμικό περιθωριοποιείται και αποβάλλεται ως ξένο σώμα με όλα τα παραπάνω μέσα.
Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι δομικά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του κεφαλαίου και είναι αναπόσπαστα μέρος του ταξικού ζητήματος. Η εισροή μεταναστών από την γειτονική Αλβανία στις αρχές του ’90, παρά τις αντιδράσεις των πλέον συντηρητικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, ευνόησε κατά κόρον τις αγροτικές-και όχι μόνο επιχειρήσεις, οι οποίες έριξαν το κόστος παραγωγής τους, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους, από τη στιγμή που απασχολούσαν τους οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία, πληρώνοντας τους ακόμη και σε … ψωμί ! Οι εκβιασμοί απέναντι στους Αλβανούς εντείνονταν μέρα με τη μέρα, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες παραμονής στην Ελλάδα και έτσι αναγκάζονταν να δουλέψουν για ψίχουλα, φοβούμενοι ότι τα αφεντικά τους θα τους κατέδιδαν στις αρχές. Τα περιστατικά εντελώς απλήρωτης εργασίας στη βάση αυτής της εκβιαστικής συνθήκης δεν υπήρξαν μεμονωμένα. Το κράτος από την πλευρά του, ακολουθώντας τις επιταγές του ντόπιου κεφαλαίου έκανε τα αδύνατα-δυνατά για να εξασφαλίσει την είσοδο των Αλβανών μεταναστών. Τότε οι φράχτες στα σύνορα δεν χρειάζονταν. Με την ανοχή των αρχών οι μετανάστες από την γειτονική χώρα εξαγόραζαν με ζεστό χρήμα την είσοδό τους στην Ελλάδα, λαδώνοντας τελωνειακούς, μπάτσους και συνοριοφύλακες. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από το κράτος εξαρτιόταν από την ανάπτυξη του εγχώριου κεφαλαίου, το οποίο στην προκειμένη, επιζητούσε ακόμη φθηνότερα χέρια.
Είκοσι χρόνια αργότερα, βλέπουμε την ίδια λογική πίσω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Τα ευρωπαϊκά κράτη, πίστα σκυλιά των ανά την Ευρώπη αφεντικών, ανοίγουν και κλείνουν τη στρόφιγγα της εισροής μεταναστών ανάλογα με την ανάγκη σε εργατικό δυναμικό. Διευκολύνοντας και δυσχεραίνοντας την είσοδο των μεταναστών και μεταναστριών στις Ευρωπαϊκές χώρες, πνίγοντας περισσότερους ή λιγότερους στη μεσόγειο, αυξομειώνουν τον αριθμό αυτών που καταφέρνουν να φτάσουν στον πολυπόθητο προορισμό τους, δηλαδή της χώρες της «ανεπτυγμένης» Δύσης. Κρατώντας τους σε καθεστώς παρανομίας, καταφέρνουν να έχουν πάντα έναν εναλλασσόμενο στρατό φτηνών, αναλώσιμων εργατών, χωρίς δικαιώματα και «αόρατων» απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία και επίθεση. Χτίζοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους πειθαρχούν και ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα σε όλη την τάξη μας.
Η θέση μας επιθετικά ενάντια στον καπιταλισμό, όπως και σε κάθε καταπιεστικό εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα, δε μπορεί παρά να μας βρίσκει δίπλα σε αυτούς που έχουν βιώσει την θηριωδία του σε όλο της το φάσμα. Αυτούς που όταν θελήσουν να ξεφύγουν από τη μοίρα που οι κυρίαρχοι τους επιφύλαξαν πέφτουν στα τείχη της Ευρώπης φρούριο και πνίγονται στα νερά τις μεσογείου. Αυτούς που αν καταφέρουν να περάσουν όλα αυτά θα καταλήξουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή να περιφέρονται κυνηγημένοι από μπάτσους στις πλατείες. Αυτούς που αν είναι υπερτυχεροί θα καταφέρουν να γίνουν το κατώτατο γρανάζι στην μηχανή αναπαραγωγής του κεφαλαίου πουλώντας εξευτελιστικά την εργατική τους δύναμη για ένα κομμάτι ψωμί και μια τρώγλη για ύπνο.

Η αλληλεγγύη μας στους μετανάστες δεν βασίζεται λοιπόν σε κάποια φιλανθρωπία αλλά στην ταξική ανάγνωση της πραγματικότητας. Ως καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου, άνθρωποι που βιώνουμε τον εκβιασμό της μισθωτής σκλαβιάς όλο και ωμότερο, δε γίνεται σε αυτή τη σύγκρουση να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στην πλευρά των κυρίαρχων αλλά σε αυτή των μεταναστών και των προσφύγων. Ως κομμάτι της τάξης μας, ως καταπιεσμένους, ως της γης τους κολασμένους.

Στεκόμαστε λοιπόν δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Απαιτούμε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την έκδοση χαρτιών σε όλους. Ενάντια στην παρανομοποίηση ανθρώπων απλά και μόνο επειδή υπάρχουν. Όχι γιατί αυτό μπορεί να γίνει ή άμα μπορούσε θα έφτανε, αλλά για να αναδείξουμε πως αυτό το αυτονόητο μέσα στον καπιταλισμό δε μπορεί να συμβεί. Για να αναδείξουμε την ανάγκη συνολικής ρήξης με το υπάρχον με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να προτάξουμε την διεθνιστκή αλληλεγγύη, συνδέοντας τους επιμέρους αγώνες των καταπιεσμένων κάθε χώρας ενάντια στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και την κυριαρχία κράτους-κεφαλαίου στις ζωές μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναρχικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες από όλη την χώρα συν-οργανώνουμε την Αναρχική Καμπάνια Διεθνιστικής Αλληλεγγύης «Τρεις Γέφυρες». Οι γέφυρες αυτές αλληλεγγύης στον Ευρωπαϊκό νότο, στο ανατολικό μεσογειακό τόξο και τέλος στο βαλκανικό χώρο, ξεδιπλώνονται με συντονισμένες κοινές ή αυτόνομες δράσεις από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 όπου και θα καταλήξουν με μία αναρχική μεσογειακή συνάντηση στην Αθήνα.
Ως αναρχικοί ιστορικά θεωρούσαμε και θεωρούμε την αλληλεγγύη κομβικής σημασίας και απαραίτητη προϋπόθεση επικοινωνίας, σύνδεσης και συνεργασίας των λαών στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Μίας απελευθέρωσης που επιζητούμε για όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους ανά τον κόσμο και που θα οδηγήσει σε έναν νέο κόσμο πάνω στα συντρίμμια του παλιού. Ένα κόσμο στον οποίο θα εκλείψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ένα κόσμο ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ελευθερίας, για την αναρχία και τον κομμουνισμό

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

3 γέφυρες (αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης)

αναρχική συλλογικότητα «Άνω Θρώσκω»/ Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσ/νικης/ συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»/ αναρχική ομάδα Θεσ/νικης «Πυρανθός»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on Μαΐου 26, 2015 by in Εκδηλώσεις,Μετανάστες and tagged , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: