"Μαύρο & Κόκκινο"

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό

Πολιτική Ανακοίνωση για την διαδήλωση της 4ης Ιουνίου

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, 4 νεκρούς στην πλάτη της εργατικής τάξης, χιλιάδες πνιγμένους και βασανισμένους μετανάστες, εν μέσω αιτιάσεων περί «έντιμων συμβιβασμών» και επίκαιρων ανανεώσεων των συμμαχιών ντόπιων και διεθνών δυναστών πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε δυναμικά την εργατική διαδήλωση των απο-τα κάτω της 4ης Ιούνη, η οποία έθετε αντικυβερνητικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Τυπώθηκε αφίσα, η οποία δήλωνε «ό,τι πολεμήσαμε είναι ακόμη εδώ», πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια ενώ διοργανώθηκε μικροφωνική ενημέρωσης και εξορμήσεις κατά τις οποίες μοιράστηκαν κείμενα τόσο για τις δολοφονίες των εργατών στα ΕΛ.ΠΕ. όσο και το κάλεσμα της συλλογικότητάς μας για τη διαδήλωση, τις τελευταίες δυο σχεδόν εβδομάδες.
Πρόσοψη της Eurobank μετά το πέρασμα της διαδήλωσης

Πρόσοψη της Eurobank μετά το πέρασμα της διαδήλωσης

Η «περίοδος χάριτος» που έχει δώσει ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και των ανέργων στην κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει εξαντληθεί ακόμη. Παρόλα αυτά η ζωή των καταπιεσμένων παραμένει στην άθλια κατάσταση που ήταν και πριν τις εκλογές του Γενάρη. Το «Καραβάνι αγώνα & Αλληλεγγύης» εμπνευσμένο από αγώνες διαρκείας όπως της ΒΙΟ.ΜΕ., των καταληψιών της ΕΡΤ3, με συμμετοχή αγωνιστών από τις Σκουριές και άλλων εργαζομένων, βάζοντας διακηρυγμένο στόχο να ξεκόψει με όλες τις γραφειοκρατικές ηγεσίες, σήκωσε το βάρος μιας εργατικής αντικυβερνητικής και αντικαπιταλιστικής διαδήλωσης απέναντι στην νέα πραγματικότητα με διευρυμένα στοιχεία αυτοοργάνωσης.

Η διαδήλωση της 4ης Ιούνη είχε διοργανωθεί από τη συνέλευση του Καραβανιού, η λογική όμως της αντιπαράταξης σε κάθε αντεργατική πολιτική από όπου κι αν προέρχεται κυοφορείται εδώ και χρόνια μέσα στους αγώνες των απο-τα-κάτω. Αυτή λοιπόν τη διαδήλωση διάλεξε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει την απρόσμενη εμφάνισή της, σαν μετεωρίτης -αφού δεν συμμετείχε σε καμία διαδικασία της διοργάνωσης- προσπαθώντας να κρατήσει με νύχια και με δόντια το «κινηματικό άλλοθι» μιας κυβέρνησης η οποία -είτε με άμεσες αντιδραστικές παρεμβάσεις όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ3 όπου διαγράφει μια και έξω την πρόταση των εργαζομένων της για αυτοδιαχείριση είτε μέσω της δικαστικής εξουσίας όπως στην περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ.- στραγγαλίζει τις δομές αντίστασης.

Φυσικά δεν ξεχνάμε ούτε την έμμεση επέμβαση στο ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Σχολείο», ούτε τις άμεσες στις καταλήψεις «Ντουγρού», «Acta et Verba» και βασικότατα την εκκένωση της Πρυτανείας, την καταπάτηση του ασύλου και την σύλληψη δεκάδων συντρόφων μας στην Αθήνα.

Όπως ήταν λογικό το αναρχικό μπλοκ που την ευθύνη για το κάλεσμα είχε αναλάβει η συλλογικότητά μας ξεκαθάρισε στους υπόλοιπους συντρόφους και συναγωνιστές του καραβανιού που καλούσαν στη διαδήλωση ότι ήταν αδύνατο, αυτό να συμπορευτεί σε μια διαδήλωση όπου συμμετέχει και ένα κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος. Πόσο μάλλον όταν το κρατικό και εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛ.ΠΕ. για το οποίο φυσικά δεν θα τιμωρηθεί κανείς είναι στα μυαλά όλων των ταξικά συνειδητοποιημένων ανθρώπων που αντιπαλεύουν την κρατική πολιτική, ενώ επιπλέον καθόλου δεν ξεχνάμε την συμπεριφορά του κυβερνητικού σχηματισμού απέναντι σε έγκλειστους συντρόφους την περίοδο της απεργίας πείνας.

Αφού εκφράσαμε αυτή τη θέση λοιπόν, κάποιοι συναγωνιστές ζήτησαν από τους συριζαίους να κατεβάσουν το πανό τους και να συμμετέχουν στη διαδήλωση χωρίς «κομματικά διακριτικά», πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τα κομματικά στελέχη του κόμματος. Καταδείχτηκε έτσι και με αυτόν τον τρόπο ότι δεν τους ενδιέφερε πρωτίστως να διαδηλώσουν αλλά να επιδείξουν ότι υπάρχουν «κι άλλες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κ.λπ.» Ζήτημα που από την μεριά μας είναι αλήθεια ότι δεν μας απασχολεί καθόλου.

Εν τέλει, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε μια ρητή προειλημμένη απόφαση από όλους τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση να αποκλειστούν δυνάμεις που έχουν αναφορά στον κυβερνητικό σχηματισμό, εξαναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε (προσωρινά) τη φυσική μας θέση δίπλα στους αγωνιζόμενους απο τα κάτω εργαζόμενους, και το αναρχικό μπλοκ -το οποίο αποτελούσε σχεδόν την μισή συγκέντρωση των 300 περίπου ανθρώπων- να πορευτεί μόνο του μετά την υπόλοιπη διαδήλωση. Στο κεντρικό πανό αναγράφονταν «Όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός, ό,τι πολεμήσαμε είναι εδώ, εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο», ενώ υπήρχε και ένα πλαϊνό πανό αλληλεγγύης στον αναρχικό ολικό αρνητή στράτευσης Θ. Χατζηαγγέλου, σε συνέχεια των αντιμιλιταριστικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη στο πλαίσιο και της καμπάνιας «3 γέφυρες», αλλά κυρίως εξαιτίας της εντεινόμενης καταστολής απέναντι στους ολικούς αρνητές στράτευσης και τις νέες δικαστικές διώξεις. Με κεντρικά συνθήματα «ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός αναρχική οργάνωση κι αγώνας ταξικός» όπως και «δεν είναι ατυχήματα δεν έχουμε αυταπάτες κράτος και κεφάλαιο  δολοφονούν εργάτες», αναδείχθηκε ο διπλός στόχος της διαδήλωσης να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα ΕΛ.ΠΕ. και να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξωραϊσμού του καπιταλισμού μέσω «έντιμων συμβιβασμών». Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης πετάχτηκαν μπογιές και γράφτηκαν συνθήματα στην Eurobank, τράπεζα συμφερόντων του δολοφόνου Λάτση.

Δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε τη διάσπαση των δυνάμεων στο δρόμο, όμως στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρχε καμία άλλη διέξοδος, καθώς η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ταυτόχρονα αλλοίωση τόσο των χαρακτηριστικών της διαδήλωσης όσο και του αναρχικού μπλοκ επιπροσθέτως.
Άλλωστε είναι επίδικο η απόφαση για αποστοίχιση από τις διάφορες γραφειοκρατίες που έχει υιοθετήσει αλλά και προτάξει και το «Καραβάνι» να συμπεριλάβει λογικά και τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος σχηματισμού. Η κοροϊδία με τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να υποκρίνεται ότι «πατάει σε δυο βάρκες» πρέπει να τελειώσει οριστικά. Δεν μπορούν 10 άτομα του κομματικού μηχανισμού να εμφανίζονται από το πουθενά σε μια διαδήλωση χωρίς κάλεσμα και ασφαλώς δίχως καμία συμμετοχή στον αγώνα και να δημιουργούν πρόβλημα στις κινηματικές δυνάμεις. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, την πάλη για την απονομιμοποίηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδηλώσεις με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά την θεωρούμε μια πολιτική μάχη που θα την δώσουμε μέσα στους αγώνες, τις κινήσεις και τα σωματεία βάσης και όχι μια υπόθεση ισχύος. Είμαστε πολιτικά υποκείμενα και ως τέτοια συμπεριφερόμαστε.

Προσβλέπουμε στο άμεσο άνοιγμα του διαλόγου εντός του κινήματος για την αντιμετώπιση αυτής της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την όσο το δυνατόν συνολικότερη στάση των επιμέρους κινήσεων βάσης. Το ότι δεν υπήρξε ευθύς εξαρχής μια ομόθυμη στάση ελλείψει προηγούμενου διαλόγου, θεωρούμε ότι σχετίζεται και με τα αντανακλαστικά που δείχνει κάθε κίνηση, όπως και με τις ιδιαίτερες λογικές που υιοθετεί σε σχέση με την κινηματική διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Το επόμενο διάστημα, αυτές οι λογικές αναγκαστικά θα ξεδιπλωθούν και υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων ούτως ώστε να φτάσουν στα όρια τους. Θεωρούμε σημαντικό να διαμορφωθούν από τώρα ξεκάθαρες γραμμές απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είτε αυτές ως κρατική πολιτική χτυπάνε τα κινήματα και τους καταπιεσμένους είτε ως «κινηματικοί δράστες» επιχειρούν να αλλοιώσουν τα μηνύματα των κινημάτων ή απλά να τα αφομοιώσουν.

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό
«Μαύρο & Κόκκινο»
6/6/2015

Advertisements

One comment on “Πολιτική Ανακοίνωση για την διαδήλωση της 4ης Ιουνίου

  1. Παράθεμα: Μαύρο & Κόκκινο, Θεσ/νίκη : Πολιτική ανακοίνωση για την διαδήλωση της 4ης Ιουνίου | Mpalothia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on Ιουνίου 6, 2015 by in Ανακοινώσεις and tagged .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: